Hanušovský projekt vyvrcholí víkednovou Prechádzkou storočiami pod hradom Čičva

06.07.2005 Celý región

Hanušovce nad Topľou 6.júla (TASR) - Kultúrnym podujatím Prechádzka storočiami vyvrcholí počas nadchádzajúceho víkendu pod hradom Čičva v Sedliskách vo Vrano...
Hanušovce nad Topľou 6.júla (TASR) - Kultúrnym podujatím Prechádzka storočiami vyvrcholí počas nadchádzajúceho víkendu pod hradom Čičva v Sedliskách vo Vranovskom okrese projekt hanušovského Vlastivedného múzea (VM) Cesty minulosti - cesty súčasnosti.

VM a Podkarpatské múzeu v poľskom Krosne získalo na spomínaný projekt, ktorý je zameraný na archeologickú spoluprácu, z fondu Phare CBS 12 500 eur. \" V spolupráci s ochotníckymi divadelníkmi a šermiarmi pripravíme ukážky jednotlivých etáp vývoja tejto lokality od najstarších čias, vyrobíme napodobeniny obydlí, kde budeme prezentovať život ľudí, drviť obilie, piecť placky a podobne, \" viedla dnes pre TASR riaditeľka VM Mária Kotorová. Dodala, že na nádvorí horného hradu Čičva sa predstaví aj Alžbeta Bátoryová, ktorá bola nielen čachtickou, ale aj čičvianskou paňou a podľa tradície tam vraj umučila dve dievčatá. Chýbať nebude ani ulička remesiel a bohatý kultúrny program.
Samotný projekt pozostáva zo štyroch častí. Jednou z nich je príprava odborných podkladov pre scenár dokumentárneho filmu Cesty minulosti, ktorý plánuje vedenie VM v budúcnosti zrealizovať. \"Mal by sledovať komunikácie praveku od najstarších čias po včasný stredovek a mal by mapovať zaujímavú stránku našich spoločných dejín, keď v praveku boli súčasné hranice ignorované a istou bariérou medzi SR a Poľskom neboli ani Karpatské horské prekážky a život tu pulzoval veľmi intenzívne, \" doplnila Kotorová.
Pojekt sa venuje aj experimentálnej archeológii a jej využitia v školskej a múzejnej praxi.
VM v Hanušovciach nad Topľou je jediné múzeum v správe Prešovského samosprávneho kraja, ktoré bolo úspešné v projektovej schéme.
 

Vyberte región

mark